Herken je het volgende bij je leerlingen?

πŸ‘‰ Hem/haar zien dagdromen en of uit het raam zien staren tijdens de bijles

πŸ‘‰ Afgeleid worden tijdens de bijles

πŸ‘‰ Hij/zij maakt zijn/haar huiswerk niet af.

πŸ‘‰ Vindt hij/zij het moeilijk om voor een belangrijk examen te studeren of een heikel schoolproject op tijd af te krijgen?

Ouders maken zich zorgen over het concentratieniveau van hun kids, zowel thuis als op school. Ook in onze community van bijlesdocenten horen we het vaak, en het leidt helaas tot frustraties tijdens de bijles.

Concentratieproblemen kunnen je leven echt overhoop halen. Dus, hoe help je je leerlingen beter te concentreren en waar moet je op letten? Hier hebben we een paar redenen voor concentratieproblemen en hoe je ermee om kan gaan:

We weten allemaal dat slaap essentieel is voor ons concentratievermogen. Slaaptekort vertraagt het denkproces bij kinderen en volwassenen. De hoeveelheid slaap die we nodig hebben mag dan van persoon tot persoon verschillen, goed slapen is belangrijk. Zeker bij kinderen die meer uren slaap nodig hebben dan volwassenen. Vraag dan ook aan je leerling (of zijn/haar ouders) of ze goed slapen. Praat erover met de ouders als je merkt dat hier een probleem ligt.

Van een bekende studie uit 2015 blijkt dat het besteden van 15 minuten per dag aan hersentraining activiteiten een grote invloed kan hebben op je concentratie. Zorg ervoor dat je les interactief is. Maak bijvoorbeeld gebruik van een quiz om feitjes te leren, vertaal favoriete of bekende liedjes met je taal leerlingen, en/of ga samen door een interactieve kaart. Je kan hier interactieve spelletjes vinden dit je kunt gebruiken aan het begin van je les.

Stel, je bent halverwege de les en na dagen achter elkaar aan hetzelfde onderwerp te werken om die ene toets te halen, merk je dat de aandacht van je leerling begint af te dwalen. Je leerling begint te draaien op de stoel en begint zich steeds ongemakkelijker te voelen. Jullie beiden blijven in de zoom call zitten en gaan gedwongen door. Maar de worsteling om de concentratie van je leerling te houden en de druk om te blijven leren zorgen ervoor dat jullie je allebei gestrest en angstig gaan voelen. Aan het einde van de les voelt de student zich niet klaar voor de toets en jij als bijlesdocent gaat ook met een onaangenaam gevoel uit de les.

Wat kunnen jullie doen? Neem een korte (mentale) pauze. Het klinkt misschien alsof jullie jullie tijd verspillen, maar medische experts hebben aangetoond dat het echt werkt. Even 5 minuten om een grappig filmpje te kijken, een drankje te halen, of een dansje te doen op je favoriete liedje geven jou en je leerling weer genoeg energie om de les op een productieve manier af te ronden.

Je leerling kan je les en materiaal moeilijk of saai vinden. Zoek uit wat werkt en wat niet. Iedere les is anders en dat mag ook. Pas je manier van lesgeven en je materiaal daarop aan.

Een tip van bijlesdocent Sebnem Yildizli (27): β€œIk heb een leerling met Gilles de Tourette. Hij vindt het dus erg moeilijk om te concentreren. Als bijlesdocent ben ik heel actief. Ik stel veel vragen over zijn dag en wat hij net gedaan heeft. Dus onthoud wat hen bezighoudt en vraag ernaar. Het maakt mij happy om mijn leerlingen te zien lachen.”

Concentratieproblemen kunnen ook samenhangen met angstig en depressief zijn. Als je merkt dat je leerling concentratieproblemen heeft probeer een van de tips hierboven. Zorg er ook voor dat je goed communiceert met je leerlingen en hun ouders, dan kan je problemen met je leerling voorkomen.

Het tutor team 🌸